Du bestemmer hvor raskt vi skal gå frem
Odontofobi er en intens og irrasjonell frykt for tannbehandling eller besøk hos tannlege. Personen som lider av odontofobi, også kjent som tannlegeskrekk, kan oppleve en betydelig grad av angst og ubehag selv ved tanken på å besøke tannlege. Dette kan resultere i unngåelse av tannlegebesøk, selv om det kan føre til dårlig tannhelse og behov for nødvendig behandling. Odontofobi kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert tidligere negative opplevelser hos tannlege, redsel for smerte, eller generell angst for det ukjente. Behandling for odontofobi kan innebære bruk av avslapningsteknikker, kognitiv atferdsterapi eller farmakologiske midler for å hjelpe pasienten med å håndtere og overvinne frykten.
I Norge regner vi med at 4-5% av den voksne befolkning (dvs. ca 10.000) har odontofobi (tannlegeskrekk), og at de derfor sjelden eller aldri oppsøker tannlege. Langt flere opplever en angst av mildere alvorlighetsgrad, og de færreste kan si de ser positivt frem til tannlegebesøket.
Som oftest er det flere årsaker til at man har utviklet en angst for tannlegebesøket. Selvopplevde vonde erfaringer som barn med et ublidt møte med en autoritær og kanskje sint tannlege. En annen vanlig årsak er at andre har fortalt om skremmende opplevelser hos tannlegen. Angsten for tannbehandling forverres når man unngår å gå til tannlegen, spesielt om man merker at tannsettes forfaller.
SE OGSÅ: Odontofobi
For at vi best mulig kan tilrettelegge for et positivt møte med tannhelseteamet er det helt avgjørende at du som pasient er ærlig og forteller oss om din tannlegeskrekk. Du blir da tatt spesielt godt vare på og vil kunne være med på å bestemme hva som skal gjøres og hvor fort vi sammen skal gå frem. Tilvenning til mestring av situasjonen på tannlegekontoret i Sandefjord innebærer en gradvis introduksjon av momenter i behandlingsseansen.